Charza žlutohrdlá

(Martes flavigula)
Potrava: 
hmyz
malí savci
plody, ovoce
Hmotnost: 
1-3, 4 kg
Délka: 
80-100 cm
Biotop: 
lesy (mírné klima)
pralesy (tropy)
Ohrožení: 
běžný druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Šelmy
Čeleď: 
Lasicovití
Rozmnožování: 
K páření dochází v srpnu, má však utajenou březost a mláďata se rodí až na jaře. Průměrná délka březosti se uvádí 120 dní. Mívá 2-5 mláďat, která dospívají v 1-2 letech.
Způsob života: 
Žije v lesích a pralesích až do výšek okolo 3000 m n. m.. Má denní a částečně i noční aktivitu. Velmi dobře šplhá a mnoho času tráví na stromech.
Zajímavosti
Charza svým vzhledem připomíná naše kuny, je však mnohem větší. Na rodíl od ostatních kun žije společensky v malých rodinných skupinkách, je velmi hravá. Dokáže ulovit i menší druhy kopytníků jako jsou kabaři nebo muntžaci a dožívá se až 14 let.

Fotogalerie