Kočka arabská

(Felis silvestris gordoni)
Potrava: 
ještěři
malí savci
ptáci
Hmotnost: 
3-5 kg
Délka: 
50-60 cm
Biotop: 
pouště a polopouště
stepi, buše, prérie
Ohrožení: 
třetí stupeň
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Šelmy
Čeleď: 
Kočkovití
Rozmnožování: 
Po více než dvouměsíční březosti serodí samici obvykle 2 - 5 mláďat. Ve věku okolo půl roku se osamostatňují a dospívají do jednoho roku.
Způsob života: 
Obývá polopouštní a křovinaté oblasti, kde žije samotářsky.
Zajímavosti
Patří mezi kriticky ohrožené živočichy, žije jen na malém území v okolí Perského zálivu. Nebezpečím je pro ni rozvoj zemědělství, pronásledování člověkem a také možné křížení s domácími kočkami. O jejím životě v přírodě je velmi málo informací, vědecky byla popsána až v roce 1968.

Fotogalerie