Nosál červený

(Nasua nasua)
Potrava: 
hmyz
malí savci
plody, ovoce
Hmotnost: 
3-8 kg
Délka: 
45-65 cm
Biotop: 
pralesy (tropy)
řeky, okolí řek
Ohrožení: 
běžný druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Šelmy
Čeleď: 
Medvídkovití
Rozmnožování: 
Samice rodí po 70-77 dnech 3-6 mláďat, která kojí dva měsíce i déle. Ta se osamostatňují po 8-10 měsících.
Způsob života: 
Žijí v lesnatých oblastech, obvykle v okolí vodních toků. V nebezpečí nebo při úleku se ozývají pisklavými hlasy. Velmi dobře šplhají, na stromech také vyhledávají potravu, živí se plody, menšími savci, ptáky i jejich vejci, plazy a obojživelníky.
Zajímavosti
Patří mezi medvídkovité šelmy, které původně žily pouze v Severní a Jižní Americe. Je příbuzný mývalu severnímu, stejně jako on se považují za nebezpečný invazivní druh a jejich chov, dovoz i prodej je proto v Evropské unii i u nás omezen. Nosál je všežravec, v obydlených oblastech nepohrdne ani odpadky a domácí drůbeží. Zbarvení je variabilní a může se měnit v různých odstínech rezavé, hnědé a šedé barvy. Dožívají se okolo 18 let.

Fotogalerie

Zvuková galerie