Ovce kamerunská

(Ovis ammon f. aries)
Potrava: 
listí, výhony
tráva
Hmotnost: 
25-40 kg
Výška: 
50-60 cm
Biotop: 
domácí zvíře
Ohrožení: 
běžný druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Sudokopytníci
Čeleď: 
Turovití
Rozmnožování: 
Samice mívá po 150 dnech březosti většinou 1 - 2 jehňata.
Způsob života: 
Toto malé a nenáročné plemeno ovcí se z hospodářských důvodů chová především v západní Africe, kde se podobná plemena chovala již před 10 000 lety jako zdroj masa a mléka.
Zajímavosti
Pro svou nenáročnost se tato ovce rozšířila do celého světa. Nemá vlnu jako ostatní plemena ovcí a nemusí se tedy stříhat. Bahnice (samice) jsou asi o třetinu menší než berani. Většinou se vyskytuje v hnědé či černé barvě nebo jsou černobíle strakaté. Jehňata mívají i dvakrát ročně, pohlavně dospívají již ve věku okolo 4 - 5 měsíců.

Fotogalerie