Veleštír Petersův

(Heterometrus petersii)
Potrava: 
hmyz
pavouci
Délka: 
9-13 cm
Biotop: 
pralesy (tropy)
Ohrožení: 
běžný druh
Kmen: 
Členovci
Třída: 
Pavoukovci
Řád: 
Štíři
Čeleď: 
Veleštírovití
Rozmnožování: 
Samice rodí až 30 mláďat. Zpočátku je vozí na hřbetě, hlídá je a sama jim i loví potravu. Dospívají po 6 - 7 svlékáních ve věku 1,5 -2 roků.
Způsob života: 
Obývá vlhké pralesní oblasti v jihovýchodní Asii. Ukrývá se pod kameny, padlými kmeny a někdy si vyhrabává i malé nory.
Zajímavosti
Veleštír Petersův patří k největším druhům štírů a dorůstá do délky až 13 cm. Vůči sobě nejsou agresivní jako jiní štíři, ale jsou navzájem snášenliví. Přes jeho velikost není jed pro člověka příliš nebezpečný a jeho uštknutí se přirovnává ke štípnutí vosou. Dožívá se několika let.

Fotogalerie