Zéva šupinatá

(Tridacna squamosa)
Potrava: 
plankton
Délka: 
40 cm
Biotop: 
moře
Ohrožení: 
první stupeň
Kmen: 
Měkkýši
Třída: 
Mlži
Řád: 
Cardiida
Čeleď: 
Zévovití
Rozmnožování: 
Zévy jsou hermafroditi, samy nevyhledávají partnera, ale vajíčka a spermie vypouští volně do vody, kde pak dojde oplodnění.
Způsob života: 
Obývá korálové útesy v Indickém a Tichém oceánu do hloubky 20 m.
Zajímavosti
Zévy patří mezi největší mlže. Příbuzná zéva obrovská může mít velikost až 120 cm a hmotnost přes 200 kg. V jejím plášti žijí symbiotické jednobuněčné řasy obrněnky, z nichž získává větší část své výživy. Ve dne nastavuje svůj plášť tak, aby řasy mohly přijímat sluneční světlo, které potřebují k fotosyntéze.

Fotogalerie