Agama západoafrická

(Agama africana)
Potrava: 
hmyz
pavouci
Hmotnost: 
150-300 g
Délka: 
15-35 cm
Biotop: 
savany
stepi, buše, prérie
Ohrožení: 
běžný druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Plazi
Řád: 
Šupinatí
Čeleď: 
Agamovití
Rozmnožování: 
Samci spolu o samičky zápasí. Do deseti týdnů po páření snáší samice až 8 kožovitých vajec, která zahrabává do půdy. Mláďata se líhnou za dva až tři měsíce.
Způsob života: 
Obývá sušší biotopy, najdeme ji na stepích,ale i v křovinatých a skalnatých oblastech. Žije v koloniích, ve kterých může být až 25 jedinců.
Zajímavosti
Mladí jedinci, samice a nízko postavení samci mají nevýrazné šedohnědé zbarvení. Dominantní samci v období rozmnožování mívají výrazně oranžově zbarvenou hlavu a modré tělo. Dříve byla považována za poddruh agamy osadní, které se často vyskytují i poblíž lidských obydlí.

Fotogalerie