Amazonek šupinkový

(Pionus maximiliani)
Potrava: 
plody, ovoce
semena, bobule
Hmotnost: 
225-275 g
Délka: 
až 29 cm
Biotop: 
lesnaté savany, řídké lesy
savany
Ohrožení: 
málo ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Ptáci
Řád: 
Papoušci
Čeleď: 
papouškovití
Čeleď latinsky: 
Psittacidae
Rozmnožování: 
V přírodě se rozmnožují v září a říjnu. Hnízda jsou umístěna v dutinách stromů vysoko nad zemí. Ve snášce jsou 2-4 vejce, mláďata se líhnou za 26 dní.
Způsob života: 
Žije v otevřených lesích, palmových hájích a keřových savanách do nadmořských výšek 1500 m, obvykle v párech, jednotlivě nebo v malých skupinách.
Zajímavosti
I když i jeho stavy v přírodě klesají, stále patří ve své domovině k nejhojnějším druhům papoušků. Jméno dostal podle prince Maximiliána z Wied-Neuwiedu.