Plánované uzávěry v areálu zoo

Felsuma Standingova

(Phelsuma standingi)
Potrava: 
hmyz
pavouci
Hmotnost: 
do 100 g
Délka: 
28 cm
Biotop: 
lesnaté savany, řídké lesy
pralesy (tropy)
Ohrožení: 
zranitelný druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Plazi
Řád: 
Šupinatí
Čeleď: 
Gekonovití
Rozmnožování: 
Samice snáší dvě vejce s vápenatou skořápkou několikrát ročně. Vejce lepí na kůru nebo větvičky. Mláďata se líhnou po přibližně 60 do 70 dnů, měří 80 mm a po uplynutí jednoho roku dosahují pohlavní dospělosti.
Způsob života: 
Tento přísně stromový druh gekonů žije v párech na velkých stromech. Často se vyhřívají na slunci na nejvyšších větvích. Samci jsou velmi teritoriální a bojují spolu o samice.
Zajímavosti
Patří k větším druhům felsum a obývá pouze malé území na jihovýchodě Madagaskaru. Ohrožená je jak ničením přirozených stanovišť, tak i odchytem pro chov v zajetí. Felsumy patří mezi denní gekony, neživí se pouze hmyzem, ale velmi rády pojídají i sladké ovoce a vylizují nektar a pyl z květů.

Fotogalerie

Na tomto webu používáme soubory cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy.
Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie. Můžete však kliknout na tlačítko „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.