Holub nikobarský

(Caloenas nicobarica)
Potrava: 
plody, ovoce
semena, bobule
Hmotnost: 
460-600 g
Délka: 
32-35 cm
Biotop: 
lesnaté savany, řídké lesy
pralesy (tropy)
Ohrožení: 
první stupeň
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Ptáci
Řád: 
Měkkozobí
Čeleď: 
holubovití
Rozmnožování: 
Hnízdí v korunách stromů, jednotlivě a někdy i v koloniích. Kladou jedno světle modře zbarvené vejce. Na něm sedí okolo 30 dnů a mláďata jsou vzletná až ve věku 70 - 80 dnů.
Způsob života: 
Žije v lesích i mangrovech často ve velkých koloniích na filipínském ostrově Nikobar a dalších ostrovech až po Šalamounovy ostrovy.
Zajímavosti
Tento velký holub by podle nedávných výzkumů DNA mohl být nejbližším žijícím příbuzným vyhynulého dronta mauricijského neboli blbouna nejapného. Dronte byl nelétavý až metr vysoký pták žijící pouze na ostrově Mauricius, kde byl v 17. století vyhubený.

Fotogalerie