Hroznýš psohlavý

(Sanzinia madagascariensis)
Potrava: 
malí savci
ptáci
Hmotnost: 
2,2-4 kg
Délka: 
180-220 cm
Biotop: 
lesnaté savany, řídké lesy
pralesy (tropy)
Ohrožení: 
druhý stupeň
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Plazi
Řád: 
Šupinatí
Čeleď: 
Hroznýšovití
Rozmnožování: 
Samice v době březosti samice tmavnou. Jsou vejcoživorodé, po 6 - 8 měsících rodí 4 - 8, někdy i 15 mláďat, o něž se nijak nestarají.
Způsob života: 
Jedinci z východních deštných pralesů se vyskytují ve vlhkém stabilnějším prostředí, než jedinci ze sušších západních nebo jižních polosuchých lesů, kde jsou vyšší teploty a menší srážky.
Zajímavosti
Hroznýši psohlaví pohlavně dospívají po třech letech i dříve a dožívají se přes dvacet let. Jsou ohrožení ničením přirozených stanovišť, vypalováním původních pralesů, kterých na Madagaskaru zbylo jen asi 10 % i lovem pro kůži. Poměrně často se chovají v teráriích i v zoologických zahradách, kde se je daří občas rozmnožovat.

Fotogalerie