Jeřáb královský

(Balearica regulorum gibbericeps)
Potrava: 
červi, ponravy
hmyz
semena, bobule
Hmotnost: 
3-4 kg
Výška: 
100-110 cm
Biotop: 
mokřady, bažiny
stepi, buše, prérie
Ohrožení: 
běžný druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Ptáci
Řád: 
Krátkokřídlí
Čeleď: 
Jeřábovití
Rozmnožování: 
V toku provozují zvláštní tance, které jsou součástí předsvatebního chování. Snáší obvykle 1 - 4 vejce, v sezení se střídají oba rodiče. Po 28 - 31 dnech se líhnou vyvinutá mláďata.
Způsob života: 
Jeřábi královští obývají savany v okolí vod. V období rozmnožování žijí v párech, jinak se sdružují do větších hejn.
Zajímavosti
Od ostatních druhů jeřábů se tento druh odlišuje některými anatomickými znaky, chováním i hlasem. Jeho hlas zní jinak než hlasy ostatních druhů jeřábů. Často posedávají a hřadují na stromech a někdy si na nich staví i hnízda. To je také pro ostatní jeřáby velmi netypické. V toku provozují zvláštní tance, které jsou součástí předsvatebního chování.

Fotogalerie