Plánované uzávěry v areálu zoo

Jeřáb popelavý

(Grus grus)
Potrava: 
červi, ponravy
hmyz
listí, výhony
semena, bobule
Hmotnost: 
4-7 kg
Délka: 
96-119 cm
Biotop: 
lesy (mírné klima)
mokřady, bažiny
stepi, buše, prérie
Ohrožení: 
málo ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Ptáci
Řád: 
Krátkokřídlí
Čeleď: 
Jeřábovití
Čeleď latinsky: 
Gruidae
Rozmnožování: 
Hnízdí v mokřadech na hnízdě postavených na zemi. Snáší obvykle 2 světle béžová, olivově a hnědě skvrnitá vejce sedí střídavě oba rodiče 28-31 dnů. Létat začínají ve věku 60 dnů a dospívají v 5-6 letech.
Způsob života: 
Rozšířený je od severských lesů až po stepi ve střední Asii. Na zimu odlétá na zimoviště v Africe a jižní Asii.
Zajímavosti
U nás se řadí mezi kriticky ohrožené druhy a probíhá zde jižní hranice jeho hnízdního areálu. Přes naše území většinou přetahuje a občas i hnízdí.
Na tomto webu používáme soubory cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy.
Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie. Můžete však kliknout na tlačítko „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.