Ještěrkovec

(Gerrhosaurus validus)
Potrava: 
hmyz
malí savci
Délka: 
až 75 cm
Biotop: 
lesnaté savany, řídké lesy
savany
stepi, buše, prérie
Ohrožení: 
málo ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Plazi
Řád: 
Šupinatí
Čeleď: 
Ještěrkovcovití
Čeleď latinsky: 
Gerrhosauridae
Rozmnožování: 
Samice snáší 2-5 vajec, o která se už dále nestará
Způsob života: 
Je velmi plachý, žije v kopcovitých oblastech se skalami, v jejichž puklinách se rád ukrývá. Vytváří velké kolonie.
Zajímavosti
Je velmi plachý, když se cítí ohrožen, ukrývá se do úzkých skalních štěrbin a nafoukne se vzduchem, což znemožňuje jeho vytažení.