Plánované uzávěry v areálu zoo

Kondor krocanovitý

(Cathartes aura)
Potrava: 
hmyz
malí savci
mršiny
Hmotnost: 
0,85-2 kg
Délka: 
64-81 cm
Biotop: 
pralesy (tropy)
stepi, buše, prérie
Ohrožení: 
málo ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Ptáci
Řád: 
Dravci
Čeleď: 
Kondorovití
Rozmnožování: 
Mělká hnízda mívá umístěna na zemi, v křovinách i v dutinách stromů. Snáší 2 vejce, na kterých sedí 38 - 41 dnů. Mláďata jsou vzletná do 2 měsíců. Rodiče je ještě několik týdnů dokrmují.
Způsob života: 
Žije v hejnech od pouští až po tropické pralesy a hory. Živí se mršinami, drobnými živočichy a občas i ovocem, v době nouze dokáže několik týdnů hladovět.
Zajímavosti
Ve své domovině není ohrožený a patří k nejběžnějším druhům kondorů. Žije od Ohňové země v Jižní Americe až po jižní Kanadu, jedinci ze Severní Ameriky v zimním období migrují na jih. Mrtvá zvířata často vyhledává při nízkém letu za pomocí vynikajícího zraku a čichu. V noci dokáže snížit svou tělesnou teplotu na 34 °C, tedy až o 6 °C. V přírodě se dožívá přes 16 let, v zajetí až 30 roků.

Fotogalerie

Na tomto webu používáme soubory cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy.
Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie. Můžete však kliknout na tlačítko „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.