Koza šrouborohá

(Capra falconeri)
Potrava: 
listí, výhony
tráva
Hmotnost: 
32-110 kg
Délka: 
120-160 cm
Biotop: 
hory
Ohrožení: 
druhý stupeň
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Sudokopytníci
Čeleď: 
Turovití
Rozmnožování: 
Po 155 dnech březosti mívá samice 1 - 2 mláďata, která dospívají v 1,5 - 2,5 letech.
Způsob života: 
Je vysokohorským druhem rozšířeným ve Střední Asii, kde žije v menších stádech.
Zajímavosti
Na většině území je ohrožená a odhady jejich stavů nepřesahují 3 000 kusů. Je lovena jak pro maso, tak i pro trofeje, jejich velmi zajímavé šroubovitě stočené rohy mohou být u dospělých samců dlouhé až 160 cm. Dožívá se okolo 15 let.

Fotogalerie