Křepelka korunkatá

(Rollulus rouloul)
Potrava: 
červi, ponravy
hmyz
semena, bobule
Hmotnost: 
140-230 g
Délka: 
22-25 cm
Biotop: 
pralesy (tropy)
Ohrožení: 
první stupeň
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Ptáci
Řád: 
Hrabaví
Čeleď: 
Bažantovití
Rozmnožování: 
Hnízdí na zemi, snáší 4 - 6 vajec, na kterých sedí 17 - 19 dnů. Mláďata pro hrabavé ptáky netypicky krmí ze zobáku a několik týdnů je vodí.
Způsob života: 
Žije samotářsky nebo v párech v hustém podrostu tropických pralesů, přes den se zdržuje na zemi, ale v noci hřaduje na vyšších stromech.
Zajímavosti
Tato krásně zbarvená křepelka je v přírodě zatím poměrně běžná a není příliš ohrožená, nebezpečím pro ni je ale odlesňování a ničení původního životního prostředí. Samci jsou zbarvení zelenomodře s výraznou chocholkou, samice mají převážně zelenou barvu, kdežto mláďata mají hnědavé krycí zbarvení.

Fotogalerie