Leguán fidžijský

(Brachylophus fasciatus)
Potrava: 
listí, výhony
plody, ovoce
Hmotnost: 
200 g
Délka: 
70 cm
Biotop: 
jezera, rybníky
řeky, okolí řek
Ohrožení: 
druhý stupeň
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Plazi
Řád: 
Šupinatí
Čeleď: 
Leguánovití
Rozmnožování: 
Asi za pět měsíců po páření snáší samice do vyhrabané nory 3 až 6 vajec. Mláďata se líhnou obvykle v období dešťů o 4 až 9 měsíců později, v závislosti na okolní teplotě.
Způsob života: 
Tento leguán má také denní aktivitu. Samci si velmi urputně obhajují svá teritoria a tvrdě o ně zápasí. K zastrašení soupeře využívají i svého zbarvení, které jim při vyrušení zintenzivní.
Zajímavosti
Žije pouze na ostrově Fidži a některých okolních ostrůvcích. Ve své domovině patří mezi zranitelné druhy. Je ohrožený přeměnou přirozeného prostředí v zemědělskou krajinu, loví jej zavlečené kočky a nepůvodní krysy žerou jeho vejce. V neposlední řadě jej ohrožuje i nelegální odchyt. Jeho počet v přírodě se odhaduje na 10 000 jedinců.

Fotogalerie