Plánované uzávěry v areálu zoo

Leguánek měnivý

(Leiocephalus carinatus)
Potrava: 
hmyz
pavouci
Hmotnost: 
25 g
Délka: 
26 cm
Biotop: 
pouště a polopouště
stepi, buše, prérie
Ohrožení: 
málo ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Plazi
Řád: 
Šupinatí
Čeleď: 
Leguánovití
Rozmnožování: 
Samice klade 4 – 11 vajec až čtyřikrát do roka do vyhrabané nory. Mláďata se líhnou za 60 – 80 dní.
Způsob života: 
Obývá pobřežní skalnaté oblasti a kamenitá údolí při ústích řek. Upřednostňuje pustá kamenitá místa, ale výborně šplhá i po rostlinách, kaktusech a křovinách. Většinu dne tráví odpočinkem ve vyhrabaných norách, kde je nižší teplota než na povrchu.
Zajímavosti
Obývá Kubu a okolní ostrovy, vysazen byl i na Floridě. V nebezpečí zvedá rozvinutý ocas do vertikální polohy a pohybuje s ním sem a tam. V případě napadení se dokáže stavět mrtvým. Dožívá se věku okolo 8 – 12 let.
Na tomto webu používáme soubory cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy.
Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie. Můžete však kliknout na tlačítko „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.