Mnohonožka hnědopruhá

(Pelmatojulus ligulatus)
Potrava: 
listí, výhony
plody, ovoce
semena, bobule
Délka: 
12-14 cm
Biotop: 
lesnaté savany, řídké lesy
pralesy (tropy)
Ohrožení: 
málo ohrožený druh
Kmen: 
Členovci
Třída: 
Mnohonožky
Čeleď latinsky: 
Pachybolidae
Rozmnožování: 
Pod shnilým dřevem nebo ve vrstvě listí vytváří samice komůrku, do níž pak naklade vejce. Mláďata se vylíhnou asi za 3-4 týdny, ta dospívají asi do dvou let.
Způsob života: 
Obývá deštné pralesy v západní Africe, nevyhýbá se ani okolí lidských obydlí.
Zajímavosti
Při ohrožení vylučuje leptavou tekutinu, která může být nebezpečná pokud se dostane do očí nebo úst.