Orel stepní

(Aquila nipalensis)
Potrava: 
malí savci
ptáci
střední savci
Hmotnost: 
2,4-3,9 kg
Délka: 
72-81 cm
Biotop: 
lesnaté savany, řídké lesy
stepi, buše, prérie
Ohrožení: 
ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Ptáci
Řád: 
Dravci
Čeleď: 
Jestřábovití
Rozmnožování: 
Hnízdo mívá převážně na zemi, méně často na keřích. Snáší 1- 3, vzácně i více vajec, nejčastěji bývají 2, na kterých sedí 45 dnů. Mládě je opeřené ve dvou měsících stáří a dospívá okolo čtvrtého roku života.
Způsob života: 
Obývá suché stepní a polopouštní oblasti, na jeden pár připadá území 7,5 - 50 km.
Zajímavosti
Rozšířený je od východní Ukrajiny až po Mongolsko, v naší republice jsou vzácně pozorováni zatoulaní jedinci. Je stěhovavý, populace z Evropy a západní Asie zimují v Africe, Malé Asii a Arábii, východní populace v Indii. Také tito orli se občas používají v sokolnictví, které bylo v roce 2010 zapsáno jako tzv. nehmotné dědictví UNESCO. Dožívá se přes 40 let.

Fotogalerie

Zvuková galerie