Osinák africký

(Atherurus africanus)
Potrava: 
listí, výhony
plody, ovoce
semena, bobule
Hmotnost: 
1,5-4,6 kg
Délka: 
45-80 cm
Biotop: 
lesnaté savany, řídké lesy
pralesy (tropy)
Ohrožení: 
málo ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Hlodavci
Čeleď: 
dikobrazovití
Čeleď latinsky: 
Hystricidae
Rozmnožování: 
Samice je březí 100-110 dní, rodí až 4 mláďata poměrně vyvinutá mláďata, ta dospívají asi ve 2 letech.
Způsob života: 
V rodinných skupinkách obývá výše položené lesy. Nevyhýbá se ani kulturní krajině.
Zajímavosti
V případě nebezpečí chřestí ocasem, obrátí se k útočníkovi zády a pokouší se ho zranit bodlinami. V Africe je často loven pro maso.