Sika

(Cervus nippon)
Potrava: 
listí, výhony
tráva
Hmotnost: 
20-60 kg
Výška: 
70-100 cm
Biotop: 
lesy (mírné klima)
Ohrožení: 
běžný druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Sudokopytníci
Čeleď: 
Jelenovití
Rozmnožování: 
Po 218 - 229 dnech rodí samice většinou jedno mládě. Dospívají okolo druhého roku života.
Způsob života: 
Obývá lesnaté krajiny. Po většinu roku samice s mláďaty tvoří samostatná stáda, která žijí odděleně od samců.
Zajímavosti
Patří mezi menší zástupce jelenů. Z původní domoviny v jihovýchodní Asii byl často dovážen a chován v oborách po celé Evropě, v současné době je zde nežádoucí neboť se kříží s našimi jeleny. V letní srsti je hnědý s bílými skvrnami, zimní zbarvení je šedohnědé a parohy mívají nejvýše čtyři výsady.

Fotogalerie