TURAKO FIALOVÝ

(Musophaga violacea)
Potrava: 
hmyz
plody, ovoce
semena, bobule
Hmotnost: 
360 g
Délka: 
48 cm
Biotop: 
pralesy (tropy)
řeky, okolí řek
Ohrožení: 
málo ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Ptáci
Řád: 
Turakové
Čeleď: 
Turakovití
Čeleď latinsky: 
Musophagidae
Rozmnožování: 
Staví si vlastní neupravená hnízda nebo sedí v hnízdech jiných ptáků. Samice snáší obvykle dvě vejce. Inkubace trvá 25 - 26 dnů.
Způsob života: 
Jde o typické stromové ptáky žijící v oblastech hustých tropických lesů a pralesů v západní a střední Africe.
Zajímavosti
Dříve se řadil do příbuzenstva kukaček. Zvláštností je zelené a červené barvivo na bázi mědi, které se vyskytuje v peří jen u této skupiny ptáků.