Veverka kapská

(Xerus inauris)
Potrava: 
hmyz
plody, ovoce
semena, bobule
Hmotnost: 
0,4-0,65
Délka: 
43-48
Biotop: 
lesnaté savany, řídké lesy
savany
Ohrožení: 
běžný druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Hlodavci
Čeleď: 
Veverkovití
Rozmnožování: 
Samice rodí v norách po sedmitýdenní březosti až 3 holá a slepá mláďata, která kojí asi dva měsíce.
Způsob života: 
Žije ve skupinách, které mohou mít až 30 členů. Obývá savany a polopouště, jako úkryty si vyhrabává rozsáhlé nory.
Zajímavosti
Rády se sluní, při velkém žáru používají huňatý ocas jako slunečník. Dospívají v 8 - 10 měsících, v přírodě se dožívají okolo tří let, v zajetí až 15 roků.

Fotogalerie