Kočkodan husarský

(Erythrocebus patas)
Potrava: 
listí, výhony
plody, ovoce
semena, bobule
Hmotnost: 
4-13 kg
Délka: 
60-87 cm
Biotop: 
lesnaté savany, řídké lesy
stepi, buše, prérie
Ohrožení: 
běžný druh
Třída: 
Savci
Řád: 
Primáti
Čeleď: 
Kočkodanovití
Rozmnožování: 
Samice je březí 167 dnů a mívá jen jedno mládě, které odstavuje ve věku okolo 10 měsíců.
Způsob života: 
Žijí v malých skupinách s několika samicemi, jejich mláďaty a jedním samcem čítajících 10 - 15 zvířat. V době sucha může u napajedel tvořit i větší skupiny.
Zajímavosti
Na rozdíl od ostatních kočkodanů nežije trvale na stromech, na stromy chodí v noci spát, ale většinu času ve dne tráví na zemi. V nebezpečí se snaží zachránit útěkem, je nejrychleji běhajícím primátem a dokáže vyvinout rychlost až 55 km/h. Dožívá se až 20 let.

Fotogalerie