Mýval severní

(Procyon lotor)
Potrava: 
hmyz
malí savci
plody, ovoce
Hmotnost: 
4-10 kg
Délka: 
40-70 cm
Biotop: 
lesy (mírné klima)
Ohrožení: 
běžný druh
Třída: 
Savci
Řád: 
Šelmy
Čeleď: 
Medvídkovití
Rozmnožování: 
Samice rodí po 63 dnech březosti v různých úkrytech nebo stromových dutinách 3 - 5 mláďat. Dospívají v jednom až dvou letech.
Způsob života: 
Ve své domovině se často vyskytuje v okolí vodních toků a jezer. Aktivní je převážně v podvečer a v noci, ve dne se ukrývá. Zimu přečkává nepravým zimním spánkem.
Zajímavosti
Mývali pocházející ze Severní Ameriky byli dříve vypuštěni i v Evropě a v současné době se vyskytují ve volné přírodě také na našem území zejména v západních Čechách a na střední Moravě, považují se však za nebezpečný invazivní druh a jejich chov, dovoz i prodej je proto v Evropské unii i u nás omezen. V zajetí se dožívají až 20 let, v přírodě však obvykle mnohem méně.

Fotogalerie