Velbloud dvouhrbý

(Camelus bactrianus)
Potrava: 
listí, výhony
tráva
Hmotnost: 
450-650 kg
Výška: 
190-230 cm
Biotop: 
domácí zvíře
pouště a polopouště
Ohrožení: 
běžný druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Sudokopytníci
Čeleď: 
Velbloudovití
Rozmnožování: 
Říje probíhá v lednu a únoru. Dospělí samci urputně bojují o samice. Samice je březí 390 - 410 dnů a rodí jediné mládě, které dospívá do tří let.
Způsob života: 
Domestikace proběhla ve 3. - 4. tisíciletí před n. l. ve Střední Asii. Divoce žije v počtu pár set kusů na pomezí Číny a Mongolska ve stádech o 5 - 15 jedincích.
Zajímavosti
Je velmi dobře přizpůsobený pouštním podmínkách Střední Asie, snese teploty hluboko pod bodem mrazu i letní vedra přes 40 °C. Vydrží řadu dní bez vody, ale pak může najednou vypít 60 l i více. V hrbech není uložena voda, jak se někdy mylně tvrdí, ale tuková tkáň. Zimní srst je velmi hustá a na krku, hrbech a končetinách vytváří dlouhou hřívu, na jaře línají a srst jim vypadává ve velkých kusech. Dožívá se 20 - 30 let.

Fotogalerie