Zebra Chapmanova

(Equus quagga chapmanni)
Potrava: 
listí, výhony
tráva
Hmotnost: 
220-300 kg
Délka: 
210-250 cm
Biotop: 
lesnaté savany, řídké lesy
stepi, buše, prérie
Ohrožení: 
běžný druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Lichokopytníci
Čeleď: 
Koňovití
Rozmnožování: 
Samice mívá po 360 - 396 dnech březosti jen jedno mládě.
Způsob života: 
Žije v malých rodinných harémech o 4 - 15 jedincích, které vede nejsilnější hřebec a klisna. Rodinné skupiny se spojují do mnohem větších stád.
Zajímavosti
Zebra Chapmanova je poddruhem zebry stepní, která je nejhojnější ze všech zeber. Poznáme ji podle hnědavých mezipásů mezi tmavými pruhy, nažloutlého podkladu a úzkého nevýrazného pruhování nohou. Rozšířená je jižně od řeky Zambezi v Zimbabwe, Botswaně a Mozambiku.

Fotogalerie