Adax

(Addax nasomaculatus)
Potrava: 
listí, výhony
tráva
Hmotnost: 
60-135 kg
Délka: 
120-180 cm
Biotop: 
pouště a polopouště
Ohrožení: 
třetí stupeň
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Sudokopytníci
Čeleď: 
Turovití
Rozmnožování: 
Samice rodí po 260 dnech březosti jediné mládě.
Způsob života: 
Žije v malých stádech o 5 - 20 kusech vedených zkušenými samci. Dříve obýval téměř celou saharskou oblast, k životu tato antilopa potřebuje jen velmi malé množství vody.
Zajímavosti
V přírodě je téměř vyhubený, v severní Africe byly pro adaxe zřízeny rezervace, kam zvířata poskytla i olomoucká zoo. V rámci evropského záchranného programu jsme se v roce 1996 zúčastnili i reintrodukce tří našich samců do rezervace v Maroku.

Fotogalerie

Zvuková galerie