Jaguár - černá forma

(Jaguar - odmiana czarna)
Potrava: 
ptáci
střední savci
velcí savci
Hmotnost: 
60-120 kg
Délka: 
110-180 cm
Biotop: 
pralesy (tropy)
řeky, okolí řek
Ohrožení: 
první stupeň
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Šelmy
Čeleď: 
Kočkovití
Rozmnožování: 
K rozmnožování dochází po celý rok.Samice je březí 93 - 105 dnů. Mláďata ve vrhu mohou být 2 - 4. Matka je kojí téměř půl roku. Osamostatňují se ve dvou letech a pohlavně dospívají ve věku tří let.
Způsob života: 
Jaguár žije samotářsky. Každý jedinec si udržuje své teritorium, které musí být rozsáhlé, aby jej uživilo, může mít rozlohu přes 50 km.
Zajímavosti
Stejně jako u levharta se u jaguára občas vyskytují černě zbarvení jedinci. Nejde o žádný zvláštní druh, ale jen o barevnou odchylku, které se říká melanismus, u jaguárů je však poměrně vzácný. Samice proto ve vrhu může mít černě i normálně zbarvená mláďata. Ale i u takto zbarvených zvířat lze při bočním osvětlení pozorovat na srsti původní kresbu. Návštěvníci si takto zbarvené jedince často pletou s pumou, která však nikdy černá, ale má okrové, šedé, hnědé nebo nažloutlé zbarvení.

Fotogalerie