Lama alpaka

(Lama pacos)
Potrava: 
listí, výhony
tráva
Hmotnost: 
55-65 kg
Výška: 
100 cm
Biotop: 
domácí zvíře
hory
Ohrožení: 
běžný druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Sudokopytníci
Čeleď: 
Velbloudovití
Rozmnožování: 
Samice je březí přes 350 dnů a rodí jen jediné mládě.
Způsob života: 
Alpaka je domácí zvíře, její pravděpodobný původ je ve vysokohorských oblastech Peru, kde se ve velkých stádech chovala pro kvalitní vlnu a maso.
Zajímavosti
Alpaky mívají různé zbarvení (hnědé, černé nebo v kombinaci s bílou). Mají také velmi mírnou povahu a manipulovat s nimi mohou i malé děti. Pravidelně se jednou za 18 - 24 měsíců stříhají, jejich velmi kvalitní vlna má všestranné použití. Pokusy o její hospodářský chov v jiných oblastech po čase ztroskotaly.

Fotogalerie

Video archiv