Lama vikuňa

(Vicugna vicugna)
Potrava: 
listí, výhony
tráva
Hmotnost: 
35-65 kg
Výška: 
70-120 cm
Biotop: 
hory
Ohrožení: 
první stupeň
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Sudokopytníci
Čeleď: 
velbloudovití Camelidae
Rozmnožování: 
Samice mívá po 330 - 350 dnech březosti jediné mládě.
Způsob života: 
Žije v malých skupinách do 10 - 15 kusů, stádo vede dospělý samec. Rozšířena je na vysokohorských náhorních rovinách jihoamerických And, vystupuje až do výšek 5800 m n.m.
Zajímavosti
V době vlády Inků byla chráněna, později byla v přírodě ohrožena intenzivním lovem, kdy její stavy klesly z několika milionů až na pouhých 6000 v polovině minulého století. V současné době je ohrožena jen v některých oblastech, ale celkově se její stavy zvýšily na několik set tisíc až milion kusů

Fotogalerie