Pakůň běloocasý

(Connochaetes gnou)
Potrava: 
listí, výhony
tráva
Hmotnost: 
110-180 kg
Výška: 
100-120 cm
Biotop: 
lesnaté savany, řídké lesy
stepi, buše, prérie
Ohrožení: 
běžný druh
Třída: 
Savci
Řád: 
Sudokopytníci
Čeleď: 
Turovití
Rozmnožování: 
Samice rodí po 240 - 255 denní březosti jedno mládě, které do půl hodiny následuje matku.
Způsob života: 
Žije ve stádech, která nejsou tak obrovská jako u pakoně žíhaného. S oblibou je loví lvi, gepardi, hyeny a psi hyenovití.
Zajímavosti
Dříve žil hojně v celé jižní Africe, v době osídlování byl Evropany téměř vyhuben a koncem 19. století žilo jen posledních 300 jedinců. V současné době žije v rezervacích a je chován na farmách a jeho početnost se odhaduje na 18 000 kusů.

Fotogalerie