Amazoňan modročelý

(Amazona aestiva)
Potrava: 
plody, ovoce
semena, bobule
Hmotnost: 
350 - 520 g
Délka: 
36 - 40 cm
Biotop: 
lesnaté savany, řídké lesy
pralesy (tropy)
Ohrožení: 
málo ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Ptáci
Řád: 
Papoušci
Čeleď: 
Papouškovití
Čeleď latinsky: 
Psittacidae
Rozmnožování: 
Tvoří trvalé páry. Hnízdní v dutinách stromů, v nichž samice klade 3-5 velkých, na kterých sedí 27 dnů. Mláďata vylétají po 60 dnech.
Způsob života: 
Obývá řidší tropické lesy, palmové háje a lesnaté savany.
Zajímavosti
Na většině území je běžný a není ohrožený, ale také jeho stavy vlivem odchytu klesají. Dá se velmi dobře ochočit a často se chová v zajetí.