Morče divoké

(Cavia aperea)
Potrava: 
listí, výhony
tráva
Hmotnost: 
270 - 630 g
Délka: 
16 - 35 cm
Biotop: 
lesnaté savany, řídké lesy
stepi, buše, prérie
Ohrožení: 
málo ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Hlodavci
Čeleď: 
Morčatovití
Čeleď latinsky: 
Caviidae
Rozmnožování: 
Mláďata se rodí po 60-75 dnech březosti velmi vyspělá, jsou osrstěná, vidí a mohou běhat. Za dva až tři týdny začínají už přijímat pevnou stravu.
Způsob života: 
Žijí v malých skupinkách na křovinatých a travnatých plochách, vystupují i do hor. Aktivní jsou hlavně v noci, přes den se ukrývají v norách.
Zajímavosti
Známější je zdomácnělá forma morčat, která se v jejich domovině chová už 9 000 let především pro maso.