Pilníkotrn šedozelený

(Acreichthys tomentosus)
Délka: 
12 cm
Biotop: 
moře
Ohrožení: 
málo ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Ryby
Řád: 
Čtverzubci
Čeleď: 
Pilníkotrncovití
Rozmnožování: 
Snůšku vajec rodiče hlídají a ovívají ploutvemi, plůdek se líhne asi za tři dny a velmi rychle roste.
Způsob života: 
Obývá korálové útesy, porosty řas i suťové oblasti v okolí mělkých útesů v Indickém oceánu a západní části Tichého oceánu až do hloubky 15 m. Živí se červy, měkkýši, korýši a dalšími drobnými bezobratlými živočichy.
Zajímavosti
Patří do řádu čtverzubců, kam se řadí třeba i ježíci nebo ryby fugu, jejichž orgány jsou prudce jedovaté, ale v Japonsku jsou považováni za lahůdku. Občas se dováží a chová ve větších mořských akváriích, kde může požírat některé škodlivé sasanky, ale občas napadá měkké i tvrdé korály, rournatce i další chované živočichy.

Fotogalerie