Vačice krysí

(Monodelphis domestica)
Potrava: 
hmyz
malí savci
plody, ovoce
Hmotnost: 
58 - 95 g
Délka: 
12 - 18 cm
Biotop: 
lesnaté savany, řídké lesy
pralesy (tropy)
Ohrožení: 
málo ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Vačnatci
Čeleď: 
Vačicovití
Čeleď latinsky: 
Didelphidae
Rozmnožování: 
Rozmnožují se po celý rok. Samice může odchovat až šest vrhů se šesti až jedenácti mláďaty.
Způsob života: 
Obývá křovinaté savany, pralesy i okolí lidských obydlí jižně od řeky Amazonky.
Zajímavosti
Nemají pravý vak, mláďata po narození měří jen 1 cm a váží 0,1 g. Dospívají ve veku okolo 5 měsíců a dožívají se až 4 let. Tyto vačice patří mezi významná laboratorní zvířata.