Ara arakanga

(Ara macao)
Potrava: 
plody, ovoce
semena, bobule
Hmotnost: 
1 kg
Délka: 
81-96 cm
Biotop: 
pralesy (tropy)
řeky, okolí řek
Ohrožení: 
běžný druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Ptáci
Řád: 
Papoušci
Čeleď: 
Papouškovití
Rozmnožování: 
Hnízdí v dutých stromech, samice snáší 2-4 vejce, na kterých sedí převážně sama. Inkubace trvá 24-28 dnů. Mláďata žijí s rodiči ještě jeden až dva roky, dospívají ve 3-4 letech.
Způsob života: 
Žije v pralesích v trvalých párech nebo malých rodinných skupinkách do 20 členů.
Zajímavosti
Dožívá se 40-50 let, výjimečně až 70 let. Stejně jako ostatní ary se naučí dobře napodobovat lidská slova nebo jiné zvuky.

Fotogalerie