Bažant Wallichův

(Catreus wallichii)
Potrava: 
hmyz
semena, bobule
Hmotnost: 
0,9 - 1,7 kg
Délka: 
61 - 118 cm
Biotop: 
hory
lesy (mírné klima)
Ohrožení: 
zranitelný druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Ptáci
Řád: 
Hrabaví
Čeleď: 
Bažantovití
Čeleď latinsky: 
Phasianidae
Rozmnožování: 
Samice snáší 8-10, výjimečně až 14 béžově zbarvených vajec. Na nich sedí sama po dobu 26 dnů. Kohout zůstává poblíž a později se podílí na výchově mláďat.
Způsob života: 
Žije v párech nebo malých rodinných skupinkách v západní části Himálaje.
Zajímavosti
V přírodě je ohrožený lovem, jeho populace se odhaduje na pouhých 6 000 kusů.