Plánované uzávěry v areálu zoo

Čája obojková

(Chauna torquata)
Potrava: 
listí, výhony
semena, bobule
tráva
Hmotnost: 
4,4 kg
Délka: 
63-95 cm
Biotop: 
jezera, rybníky
mokřady, bažiny
Ohrožení: 
málo ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Ptáci
Řád: 
Vrubozobí
Čeleď: 
Kamišovití
Čeleď latinsky: 
Anhimidae
Rozmnožování: 
Hnízda si staví v porostech v blízkosti vod. Samice snáší 3 - 5 vajec, na kterých sedí 43 - 46 dnů. Na vejcích sedí a o mláďata se starají oba rodiče.
Způsob života: 
Obývá močály, laguny, okraje vod a povodí jihoamerických řek. Mimo období hnízdění se zdržuje i ve větších vzdálenostech od vody.
Zajímavosti
V křídlech mají ostré kostěné ostruhy, které používají při vzájemných soubojích i při obraně před nepřáteli. Domorodí indiáni často vybírají mláďata z hnízd a chovají je jako hlídače, čáje jsou totiž velmi ostražité a křikem upozorní na každého vetřelce, který se objeví v blízkosti jejich vesnice.

Fotogalerie

Zvuková galerie

Na tomto webu používáme soubory cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy.
Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie. Můžete však kliknout na tlačítko „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.