Plánované uzávěry v areálu zoo

Daněk mezopotámský

(Dama mesopotamica)
Potrava: 
listí, výhony
tráva
Hmotnost: 
70-100 kg
Výška: 
80-85 cm
Biotop: 
lesnaté savany, řídké lesy
lesy (mírné klima)
Ohrožení: 
ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Sudokopytníci
Čeleď: 
Jelenovití
Rozmnožování: 
Během října se dostavuje říje, v níž samci zápasí o laně. Po necelých osmi měsících samice rodí jediné mládě, které kojí asi 4 měsíce.
Způsob života: 
Obývá řídké lesy. Samice s mláďaty se sdružují do stád, samci mimo říji žijí samotářsky.
Zajímavosti
Patří mezi ohrožené druhy, původně obýval oblasti od severní Afriky, Turecka a Blízkého Východu až po Írán. V současné době v přírodě žije jen asi 600 - 700 jedinců na několika lokalitách v Íránu a v Izraeli, v zoologických zahradách se chová okolo 250 kusů.

Fotogalerie

Na tomto webu používáme soubory cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy.
Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie. Můžete však kliknout na tlačítko „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.