Plánované uzávěry v areálu zoo

Novinky

 

FENCI V NOVÉM

Fenek berberský je nejmenší liška na světě, malá zlatoplavá pouštní šelma, která má vzhledem k velikosti těla největší uši ze všech psovitých šelem a bohatě osrstěný ocas. V Zoo Olomouc se s nimi návštěvníci mohli potkávat v pavilonu netopýrů. K nim se ale ne každý návštěvník odvážil, a tak je nově uvidí na vrstevnicové cestě, naproti Safari Euroasie. „Soudě dle chování, změnu fenci vítají a daří se jim výborně,“ uvádí zooložka Ing. Jitka Vokurková.
CHOV V ZOO OLOMOUC
Olomoucká zahrada chová fenky od roku 2006. K dnešnímu dni se zde narodilo celkem 32 mláďat. Aktuálně mohou trávit čas ve slunném výběhu a při nepřízni počasí využít výhřevnou lampu ve vnitřní ubikaci.
OBECNÉ INFORMACE
Počty těchto zvířat v zajetí dosahují 428 jedinců ve 144 institucích a v rámci Evropy je chová 64 institucí v počtu 156 jedinců. Areál fenků leží v pouštních oblastech severní Afriky, Sinajského a Arabského poloostrova. Jejich kořistí se stávají drobní hlodavci, ptáci, ještěři a hmyz, živí se kořínky, pochutnají si i na datlích. Vydrží dlouho bez vody, obvykle jim postačí tekutiny obsažené v potravě. Nepřátelé fenků patří do řad zdivočelých psů, dravých ptáků a větších plazů. Matka rodí 2-4 slepá mláďata. Zajištění potravy rodině spadá do pracovních povinností samce. Po dvou týdnech se mláďata začínají poprvé dívat na svět, po dalších dvou týdnech je už v noře pěkně živo, neboť začínají objevovat kouzla her. Ve chvíli,
kdy by mělo dojít na ochranu potomků, neznají fenci bratra. Své malé svěřence chrání skutečně bedlivě a ostražitě. K pohlavní dospělosti pouštních lišek, které se v lidské péči mohou dožít až 12 let, dochází do jednoho roku.
ZAJÍMAVOSTI
Díky 15 cm dlouhým ušním boltcům oplývají skvělým sluchem. Uši pomáhají fenkům i při ochlazovánífungují jako tepelný výměník. Pouštním podmínkám je fenek náležitě přizpůsoben-tlapky mu před rozpáleným pískem chrání hustá srst. V důmyslném systému podzemních chodeb se může potkat hned několik rodin. Jediná rodina mnohdy čítá i 10 jedinců. Pro fenky je příznačná hravost a nebývalá pohyblivost-dospělý jedinec dokáže vyskočit 70 cm do výšky a více než metr do dálky. V případě pocitu ohrožení se umí zahrabat tak rychle, že doslova „zmizí v písku“.

Fotogalerie

Na tomto webu používáme soubory cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy.
Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie. Můžete však kliknout na tlačítko „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.