Plánované uzávěry v areálu zoo

Fenek

(Vulpes zerda)
Potrava: 
hmyz
malí savci
plody, ovoce
Hmotnost: 
1-1,5 kg
Délka: 
35-41 cm
Biotop: 
pouště a polopouště
stepi, buše, prérie
Ohrožení: 
málo ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Šelmy
Čeleď: 
Psovití
Rozmnožování: 
Na jaře rodí 2 - 5 mláďat po 50 - 52 dnech březosti. Oči se jim otevírají po 10 dnech.
Způsob života: 
Aktivní je v noci, přes den se ukrývá v norách. Někdy se sdružuje do malých skupin. Loví hmyz, drobné ještěry, hady, ptáky a hlodavce. Nepohrdne ani datlemi nebo jiným ovocem.
Zajímavosti
Fenek je nejmenším druhem psovitých šelem, nejblíže příbuzný je liškám. Je velmi dobře přizpůsobený pouštním a polopouštním podmínkám, kde se nejčastěji vyskytuje. Nápadně velké uši slouží k ochlazování, tlapky má zespodu osrstěné, aby jej nepálil horký písek. Dožívá se okolo 10 let.

Fotogalerie

Zvuková galerie

Na tomto webu používáme soubory cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy.
Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie. Můžete však kliknout na tlačítko „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.