Plánované uzávěry v areálu zoo

Gekon obrovský

(Gekko gecko)
Potrava: 
hmyz
pavouci
Hmotnost: 
150-300 g
Délka: 
20-40 cm
Biotop: 
pralesy (tropy)
Ohrožení: 
málo ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Plazi
Řád: 
Šupinatí
Čeleď: 
Gekonovití
Rozmnožování: 
Samice snáší dvě vejce s vápenitou skořápkou v intervalu asi jednoho měsíce. Vejce lepí na různé předměty. Inkubace trvá 4, ale někdy i 6 měsíců. Mláďata rychle rostou a dospívají v jednom a půl roce.
Způsob života: 
Obývá stromy a skály v tropických deštných pralesích v jihovýchodní Asii. Velmi dobře šplhá i po svislých površích pomocí přísavek na nohou. Aktivní je v podvečer a v noci.
Zajímavosti
Samice těchto gekonů jsou menší než samci. V období rozmnožování se ozývá silným štěkavým zvukem. V čelistech má velkou sílu a při napadení se brání bolestivými kousanci. V nebezpečí může odvrhnout část ocasu jako naše ještěrky. V některých oblastech je ohrožený lovem pro tradiční čínskou medicínu. Dožívá se až 9 let.

Fotogalerie

Na tomto webu používáme soubory cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy.
Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie. Můžete však kliknout na tlačítko „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.