Plánované uzávěry v areálu zoo

Hadilov písař

(Sagittarius serpentarius)
Potrava: 
hadi
ještěři
malí savci
Hmotnost: 
2,3-4,3 kg
Délka: 
125-150 cm
Biotop: 
lesnaté savany, řídké lesy
stepi, buše, prérie
Ohrožení: 
zranitelný druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Ptáci
Řád: 
Dravci
Čeleď: 
Hadilovovití
Rozmnožování: 
Samice snáší obvykle 2 vejce. Sedí na nich 42 - 46 dnů. Mláďata rodiče krmí čerstvě vyvrhnutou potravou, když jsou starší nosí jim kořist celou. Mláďata se opeřují do 6 týdnů.
Způsob života: 
Živí se hmyzem, plazy i menšími savci. Létá jen nerad, ale dokáže velmi rychle běhat. Páry si obhajují velká teritoria, která mohou mít až 45 km .
Zajímavosti
V přírodě zatím není ohrožený, protože loví jedovaté hady, je považován za užitečného a lidé jej nepronásledují. Žije na savanách, kde neloví střemhlavým letem, ale potravu sbírá při chůzi. Menší kořist spolkne celou, větší si přidržuje nohama a trhá si ji silným zobákem. V jižní Africe se dokonce na farmách chovají ochočení ptáci, kteří pomáhají farmářům lovem nebezpečných hadů.

Fotogalerie

Na tomto webu používáme soubory cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy.
Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie. Můžete však kliknout na tlačítko „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.