HROZNÝŠ KRÁLOVSKÝ

(Boa constrictor)
Potrava: 
malí savci
ptáci
střední savci
Hmotnost: 
až 27 kg
Délka: 
180-560 cm
Biotop: 
pralesy (tropy)
řeky, okolí řek
Ohrožení: 
málo ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Plazi
Řád: 
Šupinatí
Čeleď: 
Hroznýšovití
Čeleď latinsky: 
Boidae
Rozmnožování: 
Vejce se vyvíjí v těle samice. Rodí okolo 30, výjimečně až 60 mláďat. Mláďata po narození měří 40 - 50 cm. První dva týdny nepřijímají potravu a tráví zbytky žloutku. Pak se poprvé svlékají a začínají lovit kořist.
Způsob života: 
V přírodě obývá lesnaté a křovinaté oblasti Jižní a Střední Ameriky v blízkosti vodních zdrojů. Nevyhýbá se ani plantážím, kde loví hlodavce, ptáky a nepohrdne ani jiným plazem nebo malým kajmanem.
Zajímavosti
Jedinci, kteří jsou od malička zvyklí na manipulaci se nikdy nesnaží kousnout a zůstávají krotcí.

Fotogalerie