Plánované uzávěry v areálu zoo

Jeřáb bělošíjí

(Grus vipio)
Potrava: 
červi, ponravy
hmyz
semena, bobule
Hmotnost: 
4,7-6,5 kg
Výška: 
125-140 cm
Biotop: 
mokřady, bažiny
řeky, okolí řek
Ohrožení: 
zranitelný druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Ptáci
Řád: 
Krátkokřídlí
Čeleď: 
Jeřábovití
Rozmnožování: 
Z travin staví velké hnízdo, do kterého samička snáší 2 vejce. Na vejcích sedí oba rodiče po dobu 28 - 32 dnů.
Způsob života: 
Žije v bažinách a podél řek. Před tahem se shromažďuje do větších hejn. Na zimu odlétá do Číny a Koreje. Při tahu dodržuje každoroční cesty.
Zajímavosti
Jeho početnost se od poloviny minulého století zvýšila, ale i tak se jeho stavy odhadují na pouhých 5 000 jedinců.Hlavní hrozbou je přeměna mokřadů na zemědělskou půdu a ztráta přirozeného prostředí. Dospívá ve 2 - 3 letech. V roce 2016 olomoucká zoo poskytla vejce pro reintrodukci těchto ptáků přímo do rezervace na Dálném východě.

Fotogalerie

Na tomto webu používáme soubory cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy.
Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie. Můžete však kliknout na tlačítko „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.