Plánované uzávěry v areálu zoo

Jeřáb mandžuský

(Grus japonensis)
Potrava: 
hmyz
plody, ovoce
semena, bobule
Hmotnost: 
7-10 kg
Výška: 
150 cm
Biotop: 
mokřady, bažiny
Ohrožení: 
ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Ptáci
Řád: 
Krátkokřídlí
Čeleď: 
Jeřábovití
Rozmnožování: 
Samice snáší obvykle dvě vejce, na kterých sedí 29 - 34 dnů. Mláďata umí létat ve věku okolo tří měsíců. Pohlavně dospívají ve 3 - 4 letech.
Způsob života: 
Obývá travnaté lokality a zalesněné bažinaté oblasti na Dálném východě, na zimu odlétá na zimoviště v Koreji a Číně. Populace z Japonska jsou stálé.
Zajímavosti
Je ohrožený vyhubením, jeho stavy ve volné přírodě se odhadují na pouhých 1700 - 2000 kusů. V roce 2016 olomoucká zoo poskytla jejich vejce pro reintrodukci do rezervace na Dálném východě. V Japonsku i Číně jsou tito ptáci považováni za posvátné, jsou součástí starých bájí, vyobrazují se na mnoha uměleckých předmětech i bankovkách a jsou zobrazeni i na logu japonských aerolinií.

Fotogalerie

Zvuková galerie

Na tomto webu používáme soubory cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy.
Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie. Můžete však kliknout na tlačítko „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.