Plánované uzávěry v areálu zoo

Jeřáb panenský

(Anthropoides virgo)
Potrava: 
červi, ponravy
hmyz
semena, bobule
Hmotnost: 
2-3 kg
Výška: 
90 cm
Biotop: 
lesnaté savany, řídké lesy
stepi, buše, prérie
Ohrožení: 
málo ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Ptáci
Řád: 
Krátkokřídlí
Čeleď: 
Jeřábovití
Rozmnožování: 
Snáší dvě vejce do hnízda v trávě, na kterých sedí oba rodiče 27 - 29 dnů. Mláďata jsou opeřená po dvou měsících a dospívají ve 2. roce.
Způsob života: 
Obývá suché stepní, polopouštní i lesnaté biotopy, přizpůsobil se i zemědělské krajině. Žije v párech. Je stěhovavý, populace ze západních oblastí zimují v Africe, z východu v Indii.
Zajímavosti
V přírodě je poměrně běžný a nepatří mezi ohrožené druhy, před 100 lety žil také na Balkáně a ve Španělsku. Západní populace zimují v Africe, ale z hnízdišť ve střední a východní Asii podniká namáhavé migrační tahy na zimoviště v Indii, při nich musí překonávat pohoří Himaláj ve výšce až 8 000 m. Na zimovištích se shromažďuje ve velkých hejnech. Dožívá se okolo 20 let.

Fotogalerie

Na tomto webu používáme soubory cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy.
Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie. Můžete však kliknout na tlačítko „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.